2013. szeptember 7., szombat



Yamane Ayano: Finder Series


Kiadás éve: 2004
Hossza: 5 kötet
Japán kiadó: Libre Shuppan
Angol kiadó: BeBeautiful
Olasz kiadó: Kappa Edizioni
Német kiadó: Tokyopop

 Fanfordítás:
 Magyar: Club Shion


Nem könnyű szívvel álltam neki ennek az ismertetőnek, hiszen egy olyan mangáról lesz szó, amelyet nagy-nagy rajongás övez. Talán a legtöbben ismeritek is, hiszen a Finder Series (az angol fanfordításban a You are my Loveprize in Viewfinder címet kapta) napjaink egyik legnépszerűbb yaoi sorozata, és rajongói fordításban immár magyarul is hozzáférhető. Mégis úgy gondoltam, hogy egy yaoi mangákkal foglalkozó oldal nem lehet teljes nélküle. Akadhatnak olyanok is, akik csak most ismerkednek a témával, nekik pedig jól jöhet az információ.
A Findert Yamane-sensei 2002-ben kezdte el rajzolni, és ahogy a róla szóló ismertetőben említettem is, bizony, igaz az a híresztelés, miszerint eredetileg oneshotnak szánta a Biblos kiadó BDSM témájú mangákat tartalmazó antológiájába. A BDSM angol betűszó, amelyet talán úgy lehetne lefordítani, hogy megkötözés (azaz bondage) dominancia, szadizmus és mazochizmus. Magyarán ez az, amit általában szado-mazonak nevezünk.

Ez a magyarázata annak, hogy miért sikerült az első fejezet oly brutálisra, de akinek ez nem kenyere, emiatt még nyugodtan folytathatja az olvasást. A későbbiekben, bár vannak erőszakos (inkább nevezzük non-connak) jelenetek, BDSMmel azonban nem fogunk találkozni. (Hogy ez sajnos, vagy hálisten, azt mindenki döntse el maga.)

A történet egy ifjú szabadúszó fotósról, Takaba Akihitoról szól, aki felvételeket készít a tokiói alvilág egyik jelentős figurájáról, Asami Ryuichiről. Asami hivatalosan üzletember, és különböző elit klubok tulajdonosa, de alvilági kapcsolatai és üzletei is vannak. Így természetesen nem tölti el örömmel, hogy fotók készültek róla, és parancsot ad Akihito elfogására. Ő azonban első alkalommal még pofátlan módon meglóg üldözői elől, amivel csak tovább hergeli az amúgy is dühös Asamit. Ugyanakkor, pont ekkor ébred fel a valódi érdeklődés is a férfiban a fiú iránt. Második alkalommal már nincs menekvés, és bizony Asami nem finomkodik. A kegyetlenség és a gyönyör segítségével egy éjszaka alatt megtanítja Akihitot arra, hogy a Jóistennél is jobban félje őt, majd egy zűrös helyzetben megmenti az életét. A későbbiekben kettejük útja gyakran keresztezi egymást. Asamit vonzza a srác makacssága és ereje, Akihito pedig, bár keményen küzd, soha nem bír ellenállni neki. Egyre jobban belekeveredik Asami ügyeibe, és egyre inkább kötődni kezd a férfihoz, aminek súlyos következményei lesznek rá nézve. Főleg miután felbukkan a hongkongi maffia vezetője, a gyönyörű és kegyetlen Feilong Liu is, akinek úgy tűnik, régi elszámolnivalója van Asamival…

Elmondhatjuk, hogy a Finderből semmilyen szempontból sem hiányzik az izgalom: mind a rendkívül szépen megrajzolt szexjelenetek, mind maga a történet, a szereplők sorsának alakulása garantálja a feszültséget, így az olvasó egy percig sem fog unatkozni.

A Finder egyik legnagyobb erénye azonban talán mégis csak a karakterábrázolás, legalábbis én úgy gondolom, hogy ennek köszönheti a népszerűségét.

Asami, aki több külföldi nagy yaois fórumon is megkapta az Ultimate Sex God és a Minden Idők Legsemébb Seméje címet, már önmagában is figyelemreméltó. Magas, erős, atletikus testalkatú férfi, ragadozó tekintet, öltöny, cigi, mindig hűvös, kegyetlen, szédítően jóképű, fenyegető kisugárzás, titokzatosság, hatalom, pénz: hát kell ennél több? Ja, igaz: úgy sugárzik belőle a brutális szexualitás, mint valami meghibásodott atomreaktorból a nukleáris energia. Igazi alfahím, mindig magabiztos, pontosan tudja, mit akar, és azt is, hogy azt hogyan szerezze meg. Asami igazi szimbólum, az erő a hatalom és az ellenállhatatlan csábítás megtestesítője, akinek persze azért van szíve, csak talán már maga is elfelejtette, hogy hol, de pont ez teszi izgalmassá.

Mellette a karcsú, de fiús, kemény kis uke, Akihito, az ambiciózus paparazzi, aki makacs, kitartó, kíváncsi, nagyszájú, és emiatt állandóan bajba keveredik. Bizony, nem biztos, hogy okos dolog beszólni a nála erősebbeknek, és nyelvet nyújtani Asamira… Van a fiúban valami ártatlanság, lendület és frissesség, olyan, mint a friss tavaszi szellő: szabad és gyakran szertelen. A későbbi fejezetekben pont ez látszik elveszni belőle, de ez a történéseket figyelembe véve, talán nem is meglepő.

Az ellenpont pedig Feilong, a gyönyörű és titokzatos kínai maffiavezér és egykori bérgyilkos, maga az angyalarcú halál, a hosszú hajával, csodás selymekbe burkolva (bár öltönyben is piszok jól néz ki), akinek a tekintete mélyén, legyen az bármilyen hideg és cinikus is, mindig ott bujkál valami rég eltemetett fájdalom.

Sokan mondhatják, hogy ebben nincs semmi eredeti, ilyen figurákat már láttunk máshol is. Való igaz, Yamane-sensei a yaoi kialakulása óta meglévő sablonokkal dolgozik, de a Finderrel mégis valami különlegeset alkotott, és adott az egésznek egy olyan ízt, különleges zamatot, ami sok embert rabul ejt.

Ebben persze komoly szerepet játszik a rajzolás is, amelyre nincs más szó: gyönyörű. Írtam már Ayano stílusáról, itt csak a különösen szép szemeket-tekinteteket, arcéleket, és hajakat emelném ki, amelyek mély benyomást tehetnek az ilyesmire fogékony olvasókra. A grafika mutat érzékelhető változásokat a sorozat közben, a figurák változtak, finomabbak, „puhábbak” lettek, főleg Akihito, aki egyre lányosabb és elgyötörtebb lesz, (nem csoda, tekintve hogy miken ment keresztül, ill. inkább, hogy... ahem, spoiler...) a rajzolás azonban megőrzi azokat a vonásokat és jellegzetességeket, ami miatt olyan sokan szeretik.

Az eredeti japán kiadó, a Biblos csődje után a Libre Shuppan örökölte meg a jogokat, és 2007-ben, reprintben újra elkezdte kiadni a sorozatot.

A manga angolul is megjelent már, de a licenszjogok tulajdonosa, a BeBeautiful jelenleg a csőd szélén tántorog, a kiadással leálltak, a rajongók legnagyobb bánatára, hiszen az első kiadást azonnal elkapkodták. A Finder Series rendkívüli népszerűségét mutatja, hogy használt angol nyelvű példányai, és a hozzá kapcsolódó különböző merchandise termékek horribilis összegekért cserélnek gazdát az interneten. Hasonlóképpen fogynak a mangaka által rajzolt artbookok, naptárak és egyebek, valamint dráma CD-k is: aki ilyet szeretne, bizony mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia.

Most jönne az ajánló, ami hmmm… Egy kicsit nehéz. Én magam yaois pályafutásom kezdetén futottam bele, és az első fejezet úgy elvette a kedvem, hogy hónapokig nem mentem a közelébe. Utána aztán mégis, de továbbra is lelkes Asami-utáló voltam. Azóta viszont kibékültem vele, és megszerettem a mangát is. Így azt javasolnám mindenkinek, hogy ne vonjon le következtetéseket az első fejezet után. Viszont mindenképp csak a hard yaoi kedvelőinek ajánlom, és azoknak, akiket nem zavarnak az erőszakos jelenetek, nekik azonban mindenképpen kihagyhatatlan darab! A hivatalos korhatár természetesen: 18 éven felülieknek! 

Letöltés:
Vol. 1
Vol. 2
Vol. 3

Arita

1 megjegyzés:

  1. Oh hogy ilyen régóta elakakratam már olvasni.. !!!!
    Köszii el tartott egy ideig mire ide találtam..!!!

    VálaszTörlés